Het Gevaar van Gaslighting

2 min gelezen

Gaslighting is een vorm van mentaal misbruik waarbij je geest zo wordt gemanipuleerd dat de manipulator je er van overtuigd dat je aan je eigen gezonde verstand en geheugen begint te twijfelen. Dat is natuurlijk erg vervelend. Nog erger, is dat het ook met een zeker gevaar komt. Hoe zit dat precies?

Het gevaar van gaslighting is nogal subtiel en vaak heb je niet door dat de schade is aangericht totdat het te laat is. Doordat de manipulator ontzettend overtuigend kan zijn, begin je te twijfelen aan je eigen verstand, geheugen en Intuïtie. Dat kan je zelfvertrouwen ontzettend aan tasten, omdat de manipulator je aan alles laat twijfelen en jij dus vanzelf aan jezelf gaat twijfelen. Hierdoor krijgt de manipulator nog meer speelruimte en dat is natuurlijk niet wat je wilt. Je kan het idee krijgen dat je in de war raakt en dat er wel een probleem is maar je nooit echt goed je vinger er op kan leggen. 

Wat hierdoor veroorzaakt wordt, is dat je kan worstelen met negatieve gedachten en emoties. Je voelt je misschien schuldig, angstig of boos (hoewel je niet zo goed weet waarop) en kan daardoor leiden tot een mogelijke depressie. Zo raak je langzame alle positieve delen van jezelf kwijt en krijgt de manipulator steeds meer macht. Hier wordt op ingespeeld en zo wordt je verder een duistere put ingetrokken waar, zodra je er eenmaal inzit, een uitweg praktisch onvindbaar lijkt.

Vaak verlies je ook onderweg vrienden en raak je steeds meer en meer afgesloten van de rest van de wereld zonder dat je het doorhebt. Je bent zowel emotioneel als praktisch volledig afhankelijk van je manipulator geworden en jou geluk en stabiliteit hangt volledig van hen af.

Gaslighting is natuurlijk niet leuk en het is belangrijk om het er over te hebben en de symptonen te herkennen. Kijk bijvoorbeeld eens hier.